We hebben simpelweg een andere interpretatie van de opdracht. M.i. slaat "op een na hoogste" op "unieke bod": van alle unieke boden geldt het op een na hoogste. Jij denkt dat "op een na hoogste" op bod slaat.
Nee hoor, ik heb het ook over het unieke op een na hoogste bod.
Het punt is dat jullie niet begrijpen dat de mol dat unieke op een na hoogste bod kan beïnvloeden. Als het op een na hoogste bod dubbel geboden is en dus niet uniek is, kan hij er net onder gaan zitten met zijn bod zodat het misschien veel lagere unieke bod dat daarna komt, niet meer geldt. Als een kandidaat heel hoog heeft geboden, kan hij het hoogste bieden. Als een kandidaat het hoogste heeft geboden, kan hij er net onder gaan zitten. Daarom zit hij op het eind.
Hoe moet ik het anders uitleggen?
Blijft de optie over dat de mol GEEN inzage heeft in de enveloppen. We zullen zien in de laatste aflevering of hij ze allemaal heeft opengescheurd. Zo niet, dan heeft hij een andere tactiek, bijv. hij gokt erop dat iemand redelijk hoog zit en hij gaat halverwege het bedrag van de pot bieden met een vrij uniek getal. Of hij biedt het hoogste. Er is dan wel een risico dat door dubbelingen het op een na hoogste bedrag vrij laag uitvalt. De kandidaten weten echter dat ze een uniek getal moeten uitkiezen en zullen niet zo snel voor een rond getal gaan, wat de kans op dubbelingen klein maakt.
Stel de mol biedt 4150 en daaronder zitten twee kandidaten die 2500 hebben geboden en het eerste unieke bod daarna is 1000 euro. Dan zal de mol balen, want dan had hij beter 2450 kunnen bieden ipv 4150.