Margriet van der Linden gaf als advies o.a. "Wellicht is het dit jaar gemakkelijker om niet op zoek te gaan naar de Mol, maar naar de andere kandidaten. Deductie als strategie."
The science of deduction, alom toegepast in de BBC serie over Sherlock.
De afleveringstitels geven hints aan ons als kijker. Niet altijd slaan ze rechtstreeks op de Mol in voorgaande jaren. Met bovengenoemd advies zouden ze kunnen helpen in de zoektocht naar de kandidaten als hulpmiddel bij deductie als strategie? Zoek de kandidaten, vindt de Mol.
Afleveringstitel #1 Wijsmaken Afleveringstitel #2 Het laatste woord, letterlijk Wijsmaken kun je lezen als wij-smaken, smaak heeft met Lust te maken.
Wijsmaken kun je lezen als iemand iets wijsmaken, dit deed Rop/Cecile naar elkaar in de metro door elkaar te helpen. Wijsmaken alsof het zou tellen. Maar ook Art probeert Klaas wijs te maken dat de muzikant niet gevonden hoeft te worden. Taeke probeert de groep wijs te maken dat geld niet belangrijk is.
Wijsmaken kun je lezen als een wijs/wijsje maken, een muzikant als Remy maakt op zijn harp muzikale wijsjes.
Het laatste woord, letterlijk kun je lezen als het allerlaatste woord van de aflevering. Remy gaf als laatste het woord: molletje aan.
Het laatste woord letterlijk kun je lezen als het laatste woord letter voor letter uitpluizen. Dan kom je uit bij de woorden van Cecile/Klaas en dus via de laatste letters (laatste woord op de letter af) Klaas. Via de eerste letters van de laatste woorden van Cecile/Klaas komt uit op Mol Cf.
Kunnen we hiermee al genoeg kandidaten deduceren van het molschap?