Dit is wat Wikipedia ervan zegt:
Calamares, Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Calamares of Calamari is een traditioneel visgerecht dat uit gefrituurde pijlinktvis bestaat. Het gerecht komt in heel het Middellandse Zeegebied onder gelijkvormige namen voor.
Als soorten worden uitsluitend de gewone pijlinktvis (Loligo vulgaris) en de Noordse pijlinktvis (Loligo Forbesii) gebruikt. Deze komen voor in de Middellandse Zee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan.
De pijlinktvis komt zowel voor in enorm grote scholen op open water als dichtbij de kust in en om rotspartijen en klippen. De visserijmethode is hoofdzakelijk bodemtrawl maar in het Middellandse Zeegebied is de kleine vangst met handlijnen (blinkeren) zeer populair. Mede door de aselectieve bodemtrawl en overbevissing staat de populatie van de kleine pijlinktvis onder zware druk.
In de handel is de meeste pijlinktvis ongeveer tussen de 10 en 30 cm lang.
Pijlinktvis heeft korte tentakels en een langwerpig lichaam met vooraan twee vinnen. Dit torpedovormige lichaam wordt leeggehaald, schoongemaakt en in ringen gesneden. Deze worden kort (2 minuten) gekookt en daarna - al of niet in gekruid beslag - gefrituurd.
Vele stoofgerechten maken gebruik van de inktklier om er een saus van te maken. Andere populaire combinaties zijn calamares gevuld met rijst en groenten, met aioli, gestoofd, gebakken of in combinatie met geroosterde vis en schaaldieren.
Het gerecht is ook bekend als Calamari, Kalamari, Kalamar (Grieks/Turks), Galama of Calamares (Spaans). De naam is afkomstig van het Latijnse calamarium wat inktpot betekent, naar de inktachtige vloeistof die door inktvissen afgescheiden kan worden.