Pas op voor de linkshandige whopper!
Sinds mensenheugenis proberen we elkaar op 1 april in de maling te nemen. Het Algemeen Dagblad zet de 10 beste grappen uit de geschiedenis op een rij.
1. NOS Journaal
Hulde aan de makers van het NOS Journaal op 1 april 1969! Niet het nieuws over de vele fouten bij het berekenen van de huurverhoging of het bezoek van minister Luns aan de Amerikaanse president Nixon gaf de meeste opwinding, maar een item over een nieuw apparaat dat zwartkijkers kon registreren. Slechts de illegale kijker die zijn televisie zou omwikkelen met aluminiumfolie kon de dans voortaan nog ontspringen. De volgende dag viel een recordverkoop van de folie te noteren.
2. Stoplicht op groen
De Groninger Gezinsbode heeft een reputatie op 1 april-gebied. De mededeling uit 1996, waarin werd vermeld dat het gemeentelijk vervoerbedrijf de kastjes zou weggeven waarmee buschauffeurs verkeerslichten op groen konden zetten, is echter onovertroffen. Honderden automobilisten die dag in, dag uit geïrriteerd moesten toezien hoe bussen altijd voorrang hadden, meldden zich vergeefs bij het hoofdkantoor.
3. Vertaalfout
Volgens de Daily Mail waren de organisatoren van de Londense marathon in 1981 al twee dagen op zoek naar de Japanse deelnemer Kimo Nakajimi. Door een vertaalfout in de regels dacht deze atleet dat de race 26 dagen duurde in plaats van 26 mijl. Hij zou ergens verloren rondrennen in Engeland, vastberaden de wedstrijd uit te lopen. Om de grap kracht bij te zetten, dropte de krant vervolgens een Japanse hardloper in St. Albans. Een perfecte zet, want iedereen probeerde de man tot stoppen te bewegen.
4. Spaghettiboom
Plaats een spaghettisliert in een blik tomatensaus, plant hem in de grond en hoop op het beste. Dit advies kregen nieuwsgierige kijkers van de BBC-show Panorama in 1957. Ze belden na de uitzending met de redactie, omdat ze wilden weten hoe ze hun eigen spaghettiboom konden kweken. Panorama toonde een Zwitserse boerenfamilie die zijn eigen pasta verbouwde. De aanleiding voor het item was een recordoogst, het gevolg van een zachte winter en, niet in de laatste plaats, het uitsterven van de spaghettisnuitkever.
5. Linkshandige whopper
Zijn sommige grappen te voor de hand liggend om erin te trappen? Burger King bewees in 1998 van niet. De introductie van de linkshandige whopper, middels een paginagrote advertentie in USA Today, zorgde voor een ware run op de nieuwe sandwich. De hamburger had dezelfde ingrediënten als de authentieke whopper, maar speciaal voor de linkshandige Amerikanen waren alle ingrediënten 180 graden gedraaid.
6. Belasting op zakgeld
Met 'poep aan je schoen' of 'er zit een vlek op je nieuwe trui' hoef je zelfs bij kinderen niet meer aan te komen, moet de redactie het Jeugdjournaal in 1985 hebben gedacht. Het overheidsplan om belasting te heffen op zakgeld maakte wél indruk. Na de uitzending stond de telefoon roodgloeiend, bijna zonder uitzondering van ongeruste kinderen.
7. Aangespoeld beeld
Een hele bekende, maar juist daarom ook terecht in de top-10. Want hoe guur het op 1 april 1962 ook was, met busladingen vol Nederlanders togen die dag naar Zandvoort om een aangespoeld beeld te aanschouwen, afkomstig van het Paaseiland in de Stille Zuidzee. De Zweedse professor Lindström, in werkelijkheid beeldhouwer Edo van Tetterode, had de verzamelde pers ingelicht over het enorme beeld. Iedereen trapte erin.