Uit Het Laatste Nieuws:
Aan de ingang van de Woestijnviskantoren, in Vilvoorde, tikt de klok gestaag de tijd af. Pas wanneer alle cijfers op nul springen, start 'De Mol'. Dat 'historische ogenblik' staat gepland voor vanavond om 20.35 uur. Maar nu al, honderden minuten voor de eerste beelden, wil de nieuwe presentator Gilles De Coster tekst en uitleg geven.
In de catacomben van Woestijnvis wacht Gilles me op. In tegenstelling tot in het opwarmingsfilmpje voor 'De Mol' ontvangt hij mij zonder zonnebril op de neus. Om te praten over 'De Mol'
uiteraard, maar ook over zichzelf. Want na ruim drie jaar Woestijnvis staat hij eindelijk voluit in de spots.
"Wat je van mij mag verwachten in de nieuwe reeks, als opvolger van Michiel Devlieger? Ik denk dat ik heel hard mijn best heb gedaan om zeker niet meer te doen, maar ook niet minder", steekt Gilles van wal. "Ik treed op als een soort spel- en reisleider. Het wordt dus absoluut geen Gilles De Costershow, net zomin als het destijds de Michiel Devliegershow was. Vooral omdat dit bij uitstek het programma is waar de presentator ondergeschikt is aan de tien kandidaten, op wie de camera's terecht focussen."
In de trailer die nu al een tijdje loopt, leek je wel een dubbelganger van Michiel. Zelfde zonnebril, stoppelbaard, armen gekruist en een ietwat dreigende stem als intro.
"Da's best een fijn compliment. Voor Michiel, hé (lacht). Kijk, we zijn beide licht grijzend, zal ik maar zeggen. Dat stoppelbaardje, tja... Die zonnebril was enkel om te kleine ogen wegens te veel zon in Argentinië tegen te gaan. En dan die pose... Kijk, je hebt geen duizend mogelijkheden als je de kandidaten staat op te wachten. Met je handen in je zakken, bwah. Losse handen, dat is het ook niet. Dan ga je snel de armen kruisen. Een natuurlijke houding. Tenminste, zo ervaar ik het. En niet defensief, mocht je daaraan denken."
Met 'De Mol' heb je eigenlijk nu pas je eerste echt grote opdracht beet bij Woestijnvis. Terwijl je toch al in 2012, met de nodige poeha bovendien, van VRT-radio overstapte.
"Mag ik Karen en De Coster ook een belangrijk programma vinden?! Al leek dat qua kijkcijfers misschien niet zo. Natuurlijk is 'De Mol' écht een giga-opdracht. Ik ben ongelooflijk trots dat ik hier mag aan meewerken. Maar stel dat 'De Mol' een knaller wordt, dan zal dat niet door de presentator komen, maar door de ijzersterke formule. Ik ga die pluim, als ze ooit neerdwarrelt, nooit op mijn hoed steken."
Michiel was één van de geestelijke vaders van 'De Mol', jij bent nu - euh - gewoon presentator. Voel je dat verschil?
"Natuurlijk is 'De Mol' het kindje van Michiel, dus dat zal nog wel een extra boostje geven, nog iets specialer zijn, vermoed ik."
En de andere geestelijke vaders?
"De Woestijnvisbazen hebben vanaf dag één gezegd ons niets aan te trekken van die perikelen en gewoon ons ding te doen. Het was hun probleem en ze hebben dat goed opgelost. We hebben het geen seconde als een rem op onze voorbereidingen ervaren. Dat ging ook niet. Je kan niet op tachtig procent aan 'De Mol' werken. En ja, ik ben superbenieuwd was de anderen straks van onze 'Mol' zullen vinden. Het moet voor hen een rare ervaring zijn om nu als gewone kijker de reeks te ontdekken."
Jullie staan haast obsessief op geheimhouding. Hoeveel mensen weten eigenlijk wie De Mol is?
"Bij het vertrek naar Argentinië waren dat vier kernredacteuren, één cameraploeg, de mol zelf en ik. Nu is dat groepje gegroeid tot de drie finalisten, een aantal redacteurs en monteurs, cameraploegen en ik. Niet meer dan 25 tot 30 personen. Als we bijvoorbeeld bij een redacteur thuis vergaderden, moest diens partner een avondje weg."
Droom jij wel eens hardop 's nachts?
"Je lacht, maar ik ben daar inderdaad bang van. Dat Linde (zijn vriendin, Linde Merckpoel, red.) het zou horen. Of dat ik eens te dronken zou zijn. Of slaapdronken. Ik hoop dat het niet gebeurt."