Onderwerp 1 “Huiselijk geweld”
Fractie A vindt het huiselijk geweld in Limburg een groot probleem onder jongeren. De voornaamste veroorzakers van huiselijk geweld zijn de ouders. Daarom wil fractie A een voorlichtingscampagne starten om jongeren, ouders en onderwijzers bewust te maken van het probleem huiselijk geweld. Het doel van de voorlichting is om huiselijk geweld eerder te herkennen en het makkelijker te maken voor jongeren om over dit onderwerp te praten.
De fractie wil op basisscholen en op middelbare scholen voorlichtingsavonden organiseren waarbij ervaringsdeskundige en hulpverleners voorlichting geven.
In het debat worden vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van het plan. Fractie A is van mening dat het belangrijk is om ervaringsdeskundigen te laten vertellen. De politici zijn op dit punt moeilijk te overtuigen.
Het plan van fractie A kan op sympathie rekenen bij de politici, maar zij zien te veel obstakels bij de uitvoering. De heer Schröer nodigt de fractie uit om een vervolggesprek in te plannen zodat dit probleem beter op de provinciale agenda geplaatst kan worden.
Onderwerp 2 “Geldzorgen”
Bij geldzorgen dacht fractie B vooral aan het gemak waarmee jongeren tussen de 12 en 18 jaar geld lenen bij vrienden en ouders voor nutteloze zaken. Jongeren krijgen zo al op jonge leeftijd schulden bij vrienden en ouders.
Fractie B heeft voorgesteld om op scholen voorlichting te geven over de gevaren van lenen voor jongeren en door iemand die in de schulden heeft gezeten. Gedacht werd aan tweede en derde klassers omdat deze jongeren steeds meer en meer meekrijgen van de consumptiemaatschappij.
In eerste instantie zou een proef gehouden kunnen worden op een vijftal Limburgse middelbare scholen. Bij succes zou deze opzet doorgevoerd kunnen worden in heel Limburg.
Het voorstel viel in goede aarde, vooral omdat dit onderwerp al op de agenda van de provincie Limburg heeft gestaan. Er wordt vanuit de provincie een lespakket ontwikkelt over jongeren en het uitgeven van geld. Fractie B zou graag willen meedenken over het samenstellen van het lespakket. Mevrouw Muijs zal aan gedeputeerde mevrouw Wolfs vragen om de fractie te betrekken bij de ontwikkeling van het lespakket.
Onderwerp 3 “Alcohol en drugs”
Fractie C heeft vastgesteld dat het voor jongeren te makkelijk is om aan drugs en alcohol te komen op een jonge leeftijd. Jongeren kunnen via vrienden aan drugs en alcohol komen. En er wordt niet streng genoeg gecontroleerd op leeftijd in winkels.
Fractie C biedt verschillende oplossingen aan om dit probleem te verhelpen. Zo wil de fractie dat jongeren onaangekondigd en onverwachts gecontroleerd worden op drugs op school. Deze controles moeten worden uitgevoerd door professionele mensen, een zogehete schoolagent.
In het debat worden er vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van het plan. Vooral de privacy van leerlingen is een probleem. Fractie C vindt dat geen geldige reden om het voorstel niet uit te voeren. Er hangen immers ook op verschillende plaatsen al camera’s.
Een ander probleem is dat het plan zich voornamelijk richt op en rond scholen. De provincie Limburg heeft op dit terrein weinig zeggenschap. Zodoende kan er geen concreet vervolg worden gegeven aan dit plan. De politici stellen voor dat de jongeren een brief schrijven aan de korpsbeheerders in Limburg en de koepel voortgezet onderwijs om dit plan voor te leggen.
Onderwerp 4 “Milieu”
Fractie D heeft een voorstel om het probleem van luchtvervuiling door de uitlaatgassen van scooters te verminderen. Jongeren maken te veel gebruik van scooters. Dit komt onder andere door de groepsdwang; scooter rijden is stoer.
Fractie D stelt voor om een campagne te starten tegen het overmatig gebruik van scooters. Onderdeel van deze campagne zijn; folders/stickers/flyers, een tv programma op de regionale zender met een bekende Limburger met een quiz waarmee je een milieubewuste scooter kunt winnen, een website, samenwerking met de jongerenraad van Limburg en een promoteam van jongeren. Dit alles wordt voor en door jongeren opgezet zodat
Mevrouw Muijs heeft zo haar twijfels over de effectiviteit van het plan. De fractie reageert door te stellen dat een investering in de bewustwording van jongeren zich in de toekomst dubbeldik terugverdient. Toch is mevrouw Muijs niet overtuigd.