Geweld en vernielingen bij scholierenacties
In diverse steden zijn scholierenacties uitgebroken in rellen. Tientallen scholieren zijn gearresteerd na vernielingen en geweldpleging. Dit ondanks de toegezegde versoepeling van de 1.040-urennorm, waar de stakingen om te doen zijn.
Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs roept de scholieren op te stoppen met de rellen. Ze vindt dat ze de leerlingen genoeg tegemoet is gekomen met een versoepeling van de lestijden.
De Amsterdamse politie had maandagmiddag liters water nodig om de uit de hand gelopen scholierendemonstratie te stoppen. Pas toen om één uur een waterkanon het Museumplein opreed en zijn lading leegspoot over de joelende menigte verdwenen de meeste jongeren van het plein.
Daarvoor golfde de massa van honderden scholieren joelend heen en weer over het Museumplein en de omringende straten. In de wijk de Pijp werden ruiten ingegooid. De scholieren gooiden met vuurwerkbommen. Politieagenten dreven de jongeren terug naar het Museumplein. ‘Amsterdam Hooligans´, schreeuwden de fanatiekste actievoerders. Dat waren vooral jongens, met capuchons op hun hoofd en sigaretten in de hand. De meisjes stonden hen op een afstandje toe te juichen.
Toen de Mobiele Eenheid met schild en wapenstok charges ging uitvoeren en er arrestaties werden gedaan, reageerden de jongeren woedend. Ze bekogelden de agenten met lunchpakketen, appels en flessen water.
Niet alle relschoppers leken werkelijk benul te hebben van de aanleiding voor de demonstratie. ‘Minder school’ wisten sommigen uit te brengen. Maar ook: ‘Lekker niet naar school.’ En: ‘Staken geeft je adrenaline.’
De politie arresteerde 21 scholieren in Amsterdam. Ook op vele andere plaatsen werden arrestaties verricht. Zo werden in Deventer vier jongeren aangehouden voor belediging en het gooien van vuurwerk en eieren. In Alkmaar werd een scholier aangehouden voor het opblazen van een putdeksel met vuurwerk.
In Haarlem zijn tien arrestaties verricht omdat de actievoerders pakjes brood naar het stadhuis gooiden. Volgens de rector van de Schoter Scholengemeenschap in Haarlem besloten leerlingen van haar school spontaan te gaan protesteren, omdat ze vrijdag niet hebben meegedaan. ‘Ze wilden wat inhalen. De meesten weten echter nauwelijks waar ze actie voor voeren.’
Tientallen scholieren zorgen voor treinvertragingen in Amersfoort. Rond het station ontstond een gevaarlijke situatie door de aanwezigheid van grote groepen scholieren. Scholieren passeerden hier massaal een overweg. Treinreizigers liepen hierdoor een vertraging van 30 tot 60 minuten op.
Ruim tweehonderd leerlingen van verschillende Haagse scholen protesteerden maandag op het Buitenhof in Den Haag voor de poorten van het regeringsgebouw. Kort daarvoor hadden leerlingen op het Binnenhof en vanaf het Plein het gebouw van de Tweede Kamer bekogeld met eieren.
In Rotterdam hadden ruim vijfhonderd jongeren zich verzameld op de Coolsingel. Zij bekogelden met eieren het stadhuis. De politie voorkwam dat de scholieren het stadhuis binnengingen. Rond het middaguur verspreidde de menigte over de stad en was het weer rustig op de Coolsingel.
In Lelystad protesteerden zo’n 250 scholieren van het Groenhorst College, omdat door de plannen van de staatssecretaris Van Bijsterveld van Onderwijs het succesvolle hulphalfuurtje voor individuele begeleiding verdwijnt. Een paar leerlingen hadden eieren meegenomen, maar die bleven in de doosjes.
In Eindhoven gingen onder meer ongeveer tweehonderd leerlingen van het Novalis College in staking. Volgens directrice Marion Beijer waren ze dat net als vrijdag niet van plan maar heeft de politie de actie uitgelokt. Maandagochtend verscheen onaangekondigd een politiebusje op het schoolplein. Agenten deelden pamfletten uit waarop werd uitgelegd dat iedereen het recht heeft om te staken en waarop een aantal gedragsregels stonden opgesomd. Dit was aanleiding voor de scholieren weer de straat op te gaan.
Ook in andere steden door het hele land gingen scholieren de straat op, zoals in Leiden, Middelburg, Alphen aan den Rijn, Ede, Gouda en in verschillende Brabantse steden. Zoals in zoveel plaatsen riepen scholieren elkaar op mee te doen via sms-berichten en msn.
Het Landelijk Aktiekomitee Scholieren LAKS had de leerlingen opgeroepen maandag wel naar school te gaan, in afwachting van het Tweede Kamerdebat van woensdag. Voorzitter Sywert van Lienden van het LAKS, vindt de nieuwe afspraken die gemaakt zijn ‘zeer positief’ maar ‘absoluut niet genoeg’ en heeft een verdergaand plan naar de Tweede Kamer gestuurd.
Staatssecretaris Van Bijsterveldt had aangegeven de omstreden 1.040-urennorm te zullen versoepelen. De scholen mogen vanaf volgend jaar 40 van de 1.040 uren grotendeels zelf invullen. Ook krijgen de scholen veel meer geld om ziektevervanging te kunnen betalen: 5 procent in plaats van 2 procent.