In de IJmuider Courant is vanochtend ook een artikel verschenen over de aflevering van vanavond. De laatste alinea bevat alleen spoilers voor de aflevering:
Wie is de mol nu weerDoor Monique Brandt
Hilversum – Bijna was de zevende editie van het populaire Avro-programma ‘Wie is de Mol’ – afgelopen juni gefilmd – er niet gekomen. Allereerst bezweek presentator Karel van de Graaf, die een knap kostuum had meegezeuld naar de opnamen in thailand –“ Geloof me: nooit, nooit doen!”, zowat onder de tropische temperaturen van boven de veertig graden. Maar vooral het in die maand uitbundig gevierde zestigjarig regeringsjubileum van de Thaise koning Bhumibol zorgde voor heikele taferelen. “Alles wat we gepland hadden, liep mis”, aldus Van de Graaf.
In verband met het jubileumfestijn werden in Bangkok hele snelwegen afgesloten, waardoor de ploeg aanvankelijk niet op de juiste locaties kon komen. De stad bleek ook anderszins op scherp te staan. Toen er voor één opdracht een houten staketsel moest worden opgebouwd, bleken opeens de geweerlopen van talloze sluipschutters op het tv-team gericht. De vermeende Hollandse ‘terroristen’ konden hun biezen pakken, dat was hen duidelijk.
Uiteindelijk kwam het natuurlijk allemaal goed, zij het met enige vertraging. Vanaf vanavond zien we dus dj’s Paul Rabbering en Sander Lantinga, presentatoren Renate Verbaan en Menno Bentveld, actrices Eva van der Gucht, Inge Ipenburg en Nadja Hüpscher, cabaretier Alex Klaasen en voormalig topscheidsrechter Dick Jol in actie. Precies acht weken na de crematie van Fredérique Huydts, winnares van de Argentijnse serie, zat deze nieuwe ploeg in het vliegtuig richting Azië. “Heel bizar, maar ja, de karavaan trekt verder”, aldus Van de Graaf, die zelf overigens bijna niet van de partij was geweest in serie 7, door een hoog opgelopen arbeidsconflict met de Avro. Er zou zelfs al een nieuwe presentator zijn gevonden, maar na een door Van de Graaf aangespannen kort geding kreeg hij zijn plek terug. En dus leidt de man met de hoed de groep kandidaten opnieuw alle hoeken van het Aziatische land door, waarbij de groep intussen ook nog eens subtiel wordt tegengewerkt door één van hen. In de serie moeten de deelnemers zien te raden wie die mol is. Wekelijks wordt de kandidaat die het echt helemaal mis had, naar huis gestuurd.
Stof voor nieuwe complottheorieën en doorwrochte analyses over wie waarom de verrader wel moét zijn, krijgt de kijker al meteen volop toegediend in de kennismakingsaflevering. Een miniem detail kan al een belangrijke aanwijzing zijn over de identiteit van de mol. Voorbeeldje: de kandidaten staan te wachten op een straathoek in het Chinatown van Bangkok. Een brommerkoerier komt aangescheurd.’Wie is de mol? Wie is de mol? ‘, roept hij in vrijwel onverstaanbaar Nederlands, waarop actrice Liesbeth Kamerling van hem een doos met, zo blijkt later, een mobiele telefoon in haar handen krijgt geduwd. Vreemd! Waarom krijgt nou net zíj die doos in handen? Is zij soms de opvolgster van Milouska Meulens, de vorige mol?
Mollenstreek
Maar ook Sander Lantinga blijkt zich meteen verdacht te gedragen, als hij een telefonisch gekregen opdracht onjuist doorgeeft aan de anderen. En die vrijstelling van Alex Klaasen, verdiend over de ruggen van de rest, is dat geen enorme mollenstreek? Inge Ipenburg dan, die doet alle opdrachten zo goed, dat je haast zou denken…
De meeste kandidaten hebben volgens de makers tot op de dag van vandaag zelf nog geen idee wie van hen de verrader is. De laatste aflevering met de uiteindelijke ontknoping, wordt binnenkort opgenomen.
Actrice Eva van der Gucht volgde de vorige series, maar die kennis leverde haar geen voorsprong op, zegt ze. “Het is toch heel anders als je opeens middenin het spel zit, dan verandert alles.”
Renate Verbaan: “Je vertrouwt zelfs de groenteboer niet meer.”