Nog een ander groot voordeel: we hebben nu één stelsel, i.p.v. twee.
En kinderen gratis meeverzekerd.
Het fiasco is dat we straks met even hoge premies zitten en een slechtere zorg.
Dat betekent dat het oude stelsel een fiasco is. Daarin bleven de premies maar rap stijgen. Zouden die bevroren zijn, dan moest dat wel ten koste gegaan zijn van de zorg.
Vraag is of de gezondheidszorg alleen maar duurder wordt omdat wij ouder worden. Misschien zijn er wel veel meer factoren in het spel: technologische vooruitgang die meer duurdere apparaten met zich mee brengt en meer en duurdere operaties, de maatschappij waarin wij leven die vervuild is en waar alles sneller dan snel moet waardoor mensen eerder ziek worden etc.
Mee eens. De zorgvraag stijgt iig. En daamee de kosten...
Ik vraag me wel eens af wat we in nederland als individu nou eigenlijk willen. Meer zorg of lagere premies? Als mensen meer premie moeten betalen (in ruil voor meer zorg) is het land te klein, omdat mensen "erop achteruit gaan". Blijven de premies gelijk, met als voorwaarde dat we niet een alsmaar stijgend beroep op de zorg mogen doen, klaagt men over "bezuiningen".
Men wil maar niet inzien dat bepaalde zaken zich niet lenen om te privatiseren.
Er zijn twee uitersten: Alles door de overheid geregeld en uitgevoerd aan de ene kant en alles door een volledig vrije markt aan de andere kant. Beide uitersten werken in de zorg niet. Vroeger was het het ene uiterste en de schuif wordt nu iets meer naar het midden gezet. Maar de zorg is nog steeds erg veel aan regels gebonden en niemand kan zomaar z'n gang gaan. De Inspectie ziet erop toe.
Die acceptatieplicht geldt alleen voor de basisverzekering die bij iedere verzekeraar gelijk is. Juist waarin verzekeraars zich kunnen onderscheiden buiten de prijs namelijk de aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht.
Ik had ook liever gezien dat er ook een acceptatieplicht voor aanvullend was, maar dat betekent niet dat het hele stelsel een fiasco is. Vroeger was er voor de particulieren helemaal geen acceptatieplicht en was je overgeleverd aan je (toen ook al private) verzekeraar.
Zodra verzekeraars de macht in handen krijgen (en die hebben ze feitelijk nu gekregen) bepalen zij dus wat nog wel en wat niet vergoed wordt.
Daar staat tegenover dat patiënten nu de macht hebben over te stappen naar een ander. En dat hebben ze massaal al ontdekt.
En de voorbeelden van uitwassen hierin zijn zelfs vorig jaar al bekend geworden. Bv een verzekeraar wilde een bepaalde behandling niet vergoeden of maar deels omdat "dezelfde" behandeling ergens in de "binnenlanden van België" voor veel minder geld ook kon worden gedaan.
Ok, het liefst een ziekenhuis om de hoek, maar is het zo erg om voor een (dure) operatie naar België te rijden als daarmee de premies laag gehouden kunnen worden? Het ziekenhuis om de hoek krapt zich dan achter de oren en zal eindelijk eens efficiënter te gaan werken.
Misschien wil jij niet spreken van de uitholling van zorg, maar ik echt wel. Het wordt alleen maar duurder en je krijgt er steeds minder voor terug. En die trent is feitelijk al een tijdje geleden ingezet.
Inderdaad, en de oorzaak is de stijgende zorgvraag. Het nieuwe stelsel probeert die trend te keren.
Dat systeem ja. Dat het systeem niet perfect is, is nogal een understatement. Het systeem is een gedrocht. Artsen zijn enorm veel tijd kwijt aan adminstrative handelingen en het systeem is zodanig ingewikkeld en lomp dat men veel problemen ondervind met het op de juiste manier declareren van handelingen. (zover dat al mogelijk is)
Ik weet weinig van dit systeem af. Wel dat iedereen die ermee te maken heeft, jaren heeft meegewerkt eraan. De artsen stonden erbij en keken ernaar. Hebben ze staan slapen?
Tot slot: je hebt het nieuwe zorgstelsel op zich en de implementatie ervan. In het stelsel zelf geloof ik op grote lijnen wel en denk ik dat de zorg beter wordt dan oude situatie, met alle wachtlijsten en alsmaar stijgende premies. De implementatie is slecht. Veel te overhaast, maar ook weer begrijpbaar. Een volgend kabinet zou waarschijnlijk niet naar een nieuw stelsel gegaan zijn. Er wordt al 30 jaar over gesproken, maar iedere keer is het uitgesteld.