Dit las ik afgelopen weekeinde in het AD:
Nooit meer de klok verzettenDoor FERNANDA DE BRUIJN JORIS VAN POPPEL
ROTTERDAM/BRUSSEL - Aan de rompslomp die het verzetten van de klok met zich meebrengt, komt misschien een einde. Brussel onderzoekt volgend jaar of het vooruit- en terugzetten van de klok wel zin heeft. Tot eind 2007 liggen de afspraken vast, maar daarna zou het wel eens afgelopen kunnen zijn met de zomer- en wintertijd. Sinds jaren gaan in Europa stemmen op om de zomertijd, die vandaag afloopt, te verlengen of af te schaffen. De meerderheid van de Nederlanders wil dat zomer- en wintertijd blijven bestaan, blijkt uit enquêtes. Vooral ondernemers in de horeca en toeristische sector spinnen er garen bij. Zij profiteren van de lange zomeravonden.
Maar de zomertijd is vooral bedoeld om het energieverbruik te beperken. EnergieNed, de koepel van energiebedrijven, schat dat alle Nederlandse huishoudens er bij elkaar 60 miljoen euro mee besparen. Dat is al snel een paar tientjes per gezin per jaar.
De PvdA lanceerde eerder deze maand een plan om de zomertijd een maand te verlengen. Dat zou nog meer energie en geld besparen. Door de klok in februari al terug te zetten, hoeven de lichten 's avonds pas later aan.
De partij keek het idee af van de Verenigde Staten. Daar wordt vanaf 2007 de zomertijd verlengd. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom: ,,De verwachting is dat er met langere zomertijd in Europa een half procent wordt bespaard. Dat lijkt weinig, maar het gaat omgerekend om honderdduizenden vaten olie, die momenteel zeer duur zijn.''
Ook in andere landen gaan stemmen op de zomer- en wintertijd aan te passen. Vooral in België, Spanje en Frankrijk is de weerzin tegen het verzetten van de klok groot. De Franse oud-premier Alain Juppé elde ooit voor de zomertijd in z'n land eenzijdig af te schaffen. Volgens hem raakten kinderen te veel van slag door het wisselen van de tijd en waren de economische voordelen te beperkt. De Europese Unie floot hem terug. De tijd is geen onderwerp waarmee landen zomaar hun gang kunnen gaan.
Sinds 1996 verzet iedereen in de EU zijn klok op hetzelfde moment. Dat is wel zo makkelijk voor de internationale handel en het verkeer. De EU is niet doof voor kritiek op het omschakelen. Alleen als een meerderheid van de lidstaten er voor is, kan de EU de data veranderen of de zomertijd helemaal afschaffen. Dat kan op zijn vroegst vanaf 2008, met de goedkeuring het Europees parlement.
=======================================
Wat vind jij ?? Afschaffen die HAP of is het toch wel weer grappig dat je elke keer weer de wekker vergeet te verzetten voor je gaat slapen, om je vervolgens te verslapen ?