CACTUS PERIKELEN
OAXACA, Mexico, heden
Bron: Desert Daily News
De Cactus is zich steeds meer een plekje in onze Westerse Lifestyle gaan veroveren, zo blijkt uit een rapport van American Beauty Today.
Reeds sinds de aloude beschavingen van de Azteken, Mixteken en Maya's wordt in Mexico het belang van de cactus onderkend. In Teotihuacan werden zij vaak geofferd samen met vooral dierlijke offers aan Quetzalcoatl, en bij de Maya' s in o.a. Palenque werd door vrouwen met cactusmelk gebaad, om de vruchtbaarheid en aantrekkingskracht te stimuleren.
Sinds enige tijd is in de (zelf)verzorgings industrie het belang van de cactus doorgedrongen. Van zogenaamde cactusmelk- rijk aan antioxydanten- wordt beweerd, dat het een vertragende werking heeft op het verouderingsproces van de huid. Ook zou het de huid soepeler en zachter maken. Cactusmelk zeep, creme en zelfs drankjes verschijnen steeds vaker in de lifestylewinkels in Noord-Amerika, alsmede Europa.
Ook in de chique, Lifestyle-verantwoorde restaurants in Manhattan, NYC, verovert de cactus steeds meer terrein. De gerechten waarin cacti zijn verwerkt, zijn mateloos populair. 'Mensen willen tegenwoordig niet alleen sociaal-politiek maar ook biologisch-ethisch verantwoord eten!" , zo claimt Marc Russell, eigenaar van 'CactusConscious' , en zelfgeproclameerd 'zelfstandig ondernemer en pionier ' op dit gebied. De cactus past perfect in de NML (New Millennium Lifestyle) van de Dinky's (double income no kids) en triplats (triple living apart togethers), volgens het motto van de zaak.
" Vooral in combinatie met een pittige specerij en biologisch vlees, is het sinfully zinneprikkelend' , aldus een extatische cactusconsumeerster.. 'and all with a cactus-clear conscience'.
De huidige bewoners van de streek Oaxaca kijken niet op van de rijzende populariteit van de 'zinneprikkelende' cactus. Ook zij zien het belang van de cacti in , zij het niet van de melk, maar met name van de gefermenteerde soort. "In de cantina' s klinken ze regelmatig op hun bestaan, met een glaasje Tequila of Mezcal", aldus een nuchtere Oaxacaanse.
****
Chili and Cactus soup
Note: This is a recipe only for those who like their foods hot!
1/4 cup goose or chicken fat
675 gr. goose or mullard breast
1 medium onion, diced
4 cloves garlic, chopped finely
4 Tbsp. flour
4 green chili peppers, chopped, or more to taste
1/2 kilo tomatoes, peeled and chopped
1/2 tsp. pepper
6 - 8 nopalitos, cut in large dice
6 small potatoes, diced
salt to taste
In large soup pot melt the fat and in this brown the goose breast. Add the onion and garlic, and cook until onion is translucent. Add the flour and stir for 1 minute. Add 2 1/4 liters of water, the chili peppers, tomatoes and pepper and simmer gently for 1 hour.
In a separate pot boil the the nopalito pads in a large amount of water for 20 minutes. Drain and add these to the soup. Add the potatoes, cook 45 minutes longer, and season to taste with salt.
To serve, cut the breast into six or eight portions and place one portion in each soup plate. Pour over the soup and serve hot. (Serves 6 -

.