Quote: "Hallo,ik weet anders niet hoe ik op jullie site een vraag kan stellen. Ik heb nl. een patient die in Indonesie heeft gediend en een gedroogde vrucht in huis heeft die precies op wat in de afleveringen genoemd wordt , de rode vrucht. Volgens hun heet de vrucht pandangpalm en is die niet te eten. Ik kom zelf hierin niet verder en hoop dat jullie mij de naam van de vrucht kunnen vertellen.
Groetend en alvast bedankt"
Geurende schroefpalm
Pandanus tectorius
De schroefpalm (Pandanus tectorius) is een boom die 10 meter lang kan worden. De plant wordt ondersteund door steunwortels, die hem stevig in de grond verankeren. De bladeren zijn meestal 90 – 150 cm (zelden 3 meter) lang en 5 - 7 cm breed met een zaagrand. Het is een overblijvende plant die groeit in warme, vochtige gebieden in de halfschaduw. De aarde, waarin de plant groeit moet vochtig zijn. De bloemen groeien apart in mannelijke, 60 cm lange bloeiwijzen en vrouwelijke, 5 cm dikke, bolvormige bloeiwijzen.
De vruchtverbanden van de schroefpalm zijn rond, tot 25 cm in diameter, rijp oranje en eetbaar. De vrucht is opgebouwd uit 40 - 80 groepen van 5 - 11 vruchtjes.De afzonderlijke delen (puntige uitsteeksels) van de vrucht zijn wigvormig en hebben een buitenste vezelig omhulsel. De vrucht bevat één of meerdere zaden. De bladrozetten van de vruchten hebben een diameter van ongeveer 20 cm en lijken wel wat op die van een ananas. De vrucht is gezond en kan zo uit de hand worden gegeten of worden gekookt. Het is een belangrijke voedingsbron in Micronesië, vooral op de atollen in dat gebied.
De vezels van de schil kunnen ook dienen als een soort natuurlijke tand-flos. De bladeren van de schroefpalm kunnen worden gebruikt om gerechten zoeter te maken of voor het bereiden van kaya jam. Ook wordt van deze bladeren gezegd dat ze geneeskundige eigenschappen zouden bezitten. In vroegere tijden werd van de bladeren dakbedekkingen en vrouwenrokken gemaakt.Zo leer je nog eens iets!