Van
Mediawatchers over deze zaak:
Piloot ontslagen na ER 31 juli 2004 - KLM-piloot Ronald Groenink uit Lelystad is zijn baan kwijt, omdat hij heeft meegedaan aan Expeditie Robinson. Groenink dacht dat zijn baas had ingestemd met onbetaald verlof. Maar de KLM zegt dat het verlof te laat werd aangevraagd. Hoewel de KLM aanvankelijk meewerkte, bleek de piloot toch ingeroosterd te zijn voor een reis naar Jordanië. Daarop meldde zijn vrouw hem ziek. Toen de KLM een laatste waarschuwing stuurde, zat de piloot op het eiland. Daags voor zijn terugkeer, hoorde Groenink dat hij ontslagen was. De zaak is voor de rechter geweest. De advocaat van Groenink houdt hoop op een goede afloop voor zijn cliënt: hij denkt dat de kwestie onderling geschikt kan worden.
Collega's steunen Ronald 2 augustus 2004 - Honderden sympathie-betuigingen van piloten, stewardessen en andere collega's geven de ontslagen Expeditie Robinson-deelnemer Ronald Groenink steun bij zijn gevecht om z'n baan terug te krijgen. Ook de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers staat pal achter de piloot. De KLM-leiding stelt dat Ronald wegens onmisbaarheid middenin de zomerdrukte geen toestemming kón zijn gegeven om wekenlang op avontuur te gaan. "Niet het programma, maar de problemen die er omheen ontstonden, vormden uiteindelijk de aanleiding voor ontslag op staande voet", aldus een woordvoerder. Het is echter niet ondenkbaar dat de negatieve beeldvorming rond een andere reallife-soaper/KLM-piloot, bachelor Roderick Hilhorst, hier op de achtergrond meespeelt.
Ronald terecht ontslagen 12 augustus - Piloot Ronald Groenink uit Lelystad is terecht ontslagen door de KLM. Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald. Groenink had twee maanden onbetaald verlof gevraagd voor het televisie programma Expeditie Robinson. Volgens de Lelystedeling had hij daar toestemming voor gekregen, maar de KLM dacht daar anders over en ontsloeg hem. Groenink eiste voor de rechter zijn baan terug en betaling van achterstallig loon, maar daar ging de rechter niet in mee. De 43-jarige piloot uit Lelystad kan nu nog een bodem-procedure starten om zijn gelijk te halen.
Details over de zaak Groenink 13 augustus - ER-deelnemer Ronald Groenink werkte zich bij de KLM in twintig jaar op van monteur tot technicus, tot piloot. Volgens de kort gedingrechter had Ronald moeten begrijpen dat een administratief medewerkster van de personeelsafdeling geen toestemming voor onbetaald verlof kan geven. Hij vertrok desondanks zonder overleg met zijn leidingegevende op 19 april naar Maleisië. Toen hij toch bleek te zijn ingeroosterd, meldde zijn vrouw hem ziek. Volgens de rechter heeft Groenink zijn plicht als piloot van de KLM grovelijk verwaarloosd en is het vertrouwen in hem daarom onherstelbaar geschaad. Ronald blijkt bovendien twee keer een uitnodiging te hebben afgeslagen om met de direktie over zijn ondisciplinaire gedrag te praten. Excuses heeft hij zijn superieuren evenmin aangeboden en een aanbod van een baan elders binnen de KLM, maar niet meer in de cockpit, is door zijn advocaten afgeslagen.
Stewardess kreeg wel toestemming 17 augustus - De rel rond de ER-deelname van piloot Groenink is extra hoog opgelopen nu is gebleken dat er ook nog een KLM stewardess aan het programma heeft meegedaan, aldus de Telegraaf. Dat de stewardess wél toestemming kreeg om mee te doen heeft voor de piloot mogelijk verwarrend gewerkt. KLM woordvoerder Youssef Eddini tegen het ochtendblad: “Inderdaad, de KLM stewardess heeft wel toestemming voor onbetaald verlof gekregen. Er is geen sprake van meten met twee maten, maar van twee zeer ongelijke gevallen. Voor de stewardess kon wel ruimte in de planning en vliegschema’s worden gevonden Voor haar afwezigheid lukte het wel om vervanging te regelen”.